Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Óvoda

Luca napi kotyolás

A népi játékos gyermekekkel, felelevenítettük a hagyományokat, népszokásokat. Luca napján meglátogattuk az Időseket, körbejártuk az óvodai csoportokat és az Iskolába is ellátogattunk. Luca napi mondókákat tanultunk, dalokat énekeltünk, jókívánságokat kántáltunk, szalmát szórva bő termést és jóságszaporulatot ígértünk kisebb ajándékokért cserébe (…és átkot, ha nem kaptunk volna ajándékot).

dscn7303.jpg

képgaléria

Mikulás

Gyermekeink nagy örömére az idén is ellátogatott hozzánk a Mikulás, még egy kis havat is hozott. Puttonyában minden jóval, alma, dió, mogyoróval. Krampuszait nem hozta magával, mert hallotta, hogy ide csak is jó gyerekek járnak.

dscn4229.jpg

képgaléria

Szentcsaládjárás

A szentcsaládjárás a 20. század elejéről származó katolikus szokás: a hívek minden nap más házhoz vittek egy a szent családot ábrázoló képet, majd imákat mondtak, és kisebb szertartásokat mutattak be.  Óvodás gyermekeinkkel közösen elkészítettük a szálláskereső Szent Családot ábrázoló képét, amit egy hétig lát vendégül egy-egy csoport. Előtte mindennap gyertyát gyújtunk, imádkozunk és énekelünk a gyerekekkel felelevenítve a régi népszokást. A hét elteltével énekkel és égő gyertyával átvisszük a soron következő csoportba, ahol örömmel és tisztelettel fogadják a szállást kereső Szent Családot. Mire mindenkihez eljut a kép, kellően felkészítjük a lelkünket a kis Jézus születésére.

kepek-mikulas-495.jpg

képgaléria

Őszi koncert

Szokásunkhoz híven az évszakok zárásaként óvodánkban minden évszak zárásaként évszakkoncertet rendezünk. Az adott évszakra jellemző hangulatot teremtve nagycsoportos gyermekeinkkel közösen idézzük fel a tanult, dalok versek segítségével, az ősszel átélt élményeket, ismereteket. Nem történt ez másképpen a mai napon sem, Éva néni és a zeneovisok közreműködésével.

dscn4188.jpg

képgaléria

Mézes reggeli

Európai mézes reggelit tartottunk az óvodában a mai napon Várszögi Balázs szervezésében. Gyermekeink nagy örömére, a szécsényi méhészek mézadományai által, minden óvodás gyermek mézes finomságban részesült. Köszönjük az adományokat, bízunk benne, hogy ez a kezdeményezés hagyományt teremt intézményünkben.

dscn7208.jpg

képgaléria

Erzsébet nap 

Minden évben, Szent Erzsébet napjához közeledve a csoportokban beszélgettünk az orvosok, betegeket ápolók felelősségteljes munkájáról, a segítségadás módjairól, arról, hogy kicsiként hogyan tudunk másoknak segíteni, örömet szerezni. Eljátszottuk az Erzsébet életéből ismertté vált Rózsa-csodát, jócselekedeteket gyűjtöttünk, királynőset játszottunk. Próbáltuk azt hangsúlyozni, hogy királynőként is lehet méltóságteljesen, másokat segítve élni. Az adományozást, örömszerzést a csoportok egymás között élhették át, mikor egymást meglátogatva, egy kis meglepetéssel, aprósággal leptük meg az általunk véletlenül választott csoportot, akik viszonzásul, vendégül látták az ajándékozókat, vendégségbe érkezőket. A gyerekek ily módon is átérezhették, hogy milyen adni, és azt is, milyen kapni. A hét zárásaként elsétáltunk Szent Erzsébet szobrához, jelképesen egy szál rózsát helyeztünk el lábai előtt, és mécsest gyújtottunk emléke, tettei előtt tisztelegve.

„Némelykor nekünk is földre kell hajolnunk és megalázkodnunk, hogy utána bizalommal és örömmel emelkedhessünk fel.” /Szent Erzsébet/

dscn4129.jpg

képgaléria

 

Idősek otthonában jártunk

dscn7176.jpg

képgaléria

Márton nap az óvodában

A héten minden tevékenységünk kapcsolódott a Márton naphoz, gyermekeinknek a fejlettségüknek megfelelő differenciált élmény és tapasztalásszerzési lehetőségeket biztosítottunk. Oláh Gergely és családja jóvoltából élőben néztünk, etettünk libát, morzsoltuk a kukoricát. Kipróbáltuk a libatollal való írást, ami bizony nem is olyan könnyű feladat. Rendeztünk tollfújó versenyt, lámpásokat készítettünk, amelyekkel végigvonultunk az óvodán. Énekelve, mondókázva biztattunk mindenkit a finom libalakoma elfogyasztására.

dscn4003.jpg

képgaléria

Szüreti az óvodában

A szüretre való ráhangolódás gyanánt, az előző hetekben minden csoport részt vett az őszi betakarításban, szüretelésben, ahol közelebbről is megfigyelhették, megkóstolhatták az ősz kincseit, megtapasztalhatták a földeken folyó őszi munkálatokat. A gyerekekkel közösen fel is használtuk a begyűjtött kincseket: készítettünk gyümölcssalátát, mustot, kompótot főztünk, aszaltunk, kukoricát morzsoltunk, barkácsoltunk belőlük.

A mai napon a szüret zárásaként már reggelről mulatozott mindenki a saját csoportjában, majd 10 órakor a tornateremben a Paramisi társulat „Én elmentem a vásárba” című interaktív műsorát tekinthették meg. Ezután a nagycsoportosainkkal ellátogattunk a templomba, ahol hálát adtunk a bő terményért, majd Csongor testvér megáldotta azokat. A gyermekek a mai napon nem csak vitaminokkal, hanem élményekkel is gazdagodhattak.

dscn3902.jpg

képgaléria

Állatok világnapja

Az Állatok Világnapját 1931 óta ünnepeljük. Ezen napon az állati lét minden formája ünnepelt. A világ minden táján számos templomban az október negyedikéhez legközelebb eső vasárnapon megáldják az állatokat. Azért október negyedikét választották ennek a jeles napnak, mert ez Assisi Szent Ferenc, az állatok és a természet pártfogójának is az ünnepnapja.

Az óvodában úgy készültünk erre a napra, hogy állatokkal kapcsolatos dalos játékokat, mondókákat, találós kérdéseket és meséket ismertettünk meg a gyerekekkel. Az állatok szeretetét nem lehet könyvekből megtanulni, tanítani. Az élménynyújtás, tapasztalatszerzés, tevékenykedés a legjobb módszer arra, hogy az óvodás gyermekek az állatokkal közeli kapcsolatba kerüljenek, ezáltal kialakuljon bennük a szeretet, gondoskodás, védelem érzése. A mai napot úgy tettük, ezen felül még emlékezetesebbé, hogy egy interaktív mesét nézhettek meg a gyermekek. A "Nyuszi Gyuszi a rettentő nyúl" című előadáson gyermekeink megtapasztalhatták, hogy erősnek, magabiztosnak kell lennünk és kitartással elérhetjük céljainkat.

 

dscn7101.jpg

képgaléria

 

Mihály napi vásár

A hagyományokhoz híven immár ötödik éve. Nagy volt a jövés-menés péntek délelőtt a Páter Bárkányi János Katolikus Óvoda udvarán. Mihály napi vásárra készültek a gyerekek és felnőttek. Volt itt minden, mi szem – szájnak ingere: házi lekvár, sütemények, cukorkák, mézeskalács, karkötő, hűtő mágnes, ajtódísz, könyvjelző, felsorolni sem lehet, mennyi színes érdekesség. “Minden áru elfogyott, csak a jókedv nem kopott!” A sok mosolygós gyerekarc látványa jelezte számunkra, hogy továbbra is meg kell őriznünk a Mihály napi vásár hagyományát óvodánkban. Hálásan köszönjük mindenkinek, aki részvételével, vásárlásával és jótékonyságával hozzájárult a vásár sikeréhez, célunk megvalósításához! 

img_20170929_112512.jpg

képgaléria

Ovinyitogató

Nyári szünet után, újra kezdődött nevelési évünk és augusztus 31-én,  tárt kapukkal fogadtuk a már óvodás, és újonnan érkező gyermekeket. Hangulatos, interaktív meseelőadás után minden gyermek boldogan vehette birtokába csoportját, önfeledten játszhatott és ismerkedhetett csoporttársakkal, nevelőikkel. Reméljük, hogy ez a nap elérte célját,  és leendő óvodásaink bátran és mosolyogva kezdik el óvodás éveiket. 

dscn6711.jpg

képgaléria

 

ovinyitogato-2017.jpg

2017/2018-as nevelési évre felvett gyermekek névsora

 

Halacska csoport

óvónők: Gajzinger Márta, Rigóné Lehoczki Bernadett

dajka: Kelecsényiné Nagy Marianna

Bolla Vivien

Borik András

Déska Dorián

Laczkó Dorina

Pribelszki Blanka

Szabó Lili

Tajti Bence

Virág Jázmin Zorka

Vizoviczki László

 

Méhecske csoport

óvónők: Velenczeiné Bagi Anikó, Percze Katalin

dajka: Nagy Ottóné

Dobó Gréta

Kiss Lara

Paluch Luca

Szép Sebestyén

Vitányi Borka

 

Nyuszi csoport

óvónők: Horváth Józsefné, Pothoroczki Ágnes

dajka: Tóth Lászlóné

Balla Kitti

Géczi Cseke

Király Kornél

Király Kristóf

Lévai Máté

Puszta Bertalan

Tóth Eliot

Tóth Nándor

Vincze Ádám

 

Őzike csoport

óvónők: Várszöginé Csábi Szibilla, Lazsán Zsófia

dajka: Strehóné Balázs Katalin

Danyi Gréta

Gudics Balázs

Kiss Kornél

Kómár Dávid

Kovács Kristóf

 

Maci csoport

óvónők: Sánta Józsefné, Csábiné Ocsovai Rita

dajka: Szabó Horváth Katalin

Álmosdi Natasa

Bablena Emília

Berki Zoltán

Lászlók Luca

Ozsvárt Bence

Pálmány Máté

Szabó Béla

 

Süni csoport

óvónők: Szvetlik Péterné, Bakay Sándorné

dajka: Makovínyné Kuris Katalin

Kis Boglárka

Kis Virág

Nagy Lara

Pohánka Jázmin

Szita Lilien

Tóth Benedek Sándor

Tóth Maja

Varga Emília

 

Tücsök csoport

óvónők: Burgundiné Sirkó Éva, Záhorszkiné Laczkó Beáta

dajka: Győri Tiborné

Józsa Violetta

Kiss Máté

Kovács Anna

Kuris Márta

Nagy Dorina

Nagy Réka

Percze Panka

Szemúr Álmos János

 

Az első tájékoztató szülői értekezletünket

 2017. augusztus 23-án, szerdán, 16.30-kor tartjuk!

 

 

TE DEUM

A 2016-17-es nevelési évünket 2017.06.09-én, 15.30 órai kezdettel, ünnepi Szentmisénk koronázta meg, ahol az óvoda apraja és nagyja, szülők és hozzátartozók közösen adtunk hálát a jó Istennek. Csongor testvér kedves történettel példázta a gyermekeknek Isten szeretetét, s közösen kértük áldást az elkövetkezendő időszakra is. Öröm volt látni és átélni, hogy gyermekekkel volt tele templomunk. 

dscn3280.jpg

képgaléria

"Jutalomfagyi"

A ballagás utáni napon a Petra fagyizó meghívta az óvodát egy év végi fagyizásra, melynek gyermekeink nagyon örülnek. Ezúton is köszönjük Beke Nikolettának, hogy lehetővé tette ezt gyermekeink számára.

20170610_141337--1-.jpg

képgaléria

 

Ballagás az óvodában

"Vigyétek magatokkal a szép élményeket, vidámságot, melyben itt éltetek. Vigyétek magatokkal a szorgalmat, amellyel az iskolában sok-sok piros pontot gyűjthettek. Vigyétek magatokkal a figyelmet, a szófogadást, amellyel mindig örömet szerezhettek. Vigyétek magatokkal a szeretetet, amellyel boldogabbá válik az élet körülöttetek."

Egy képzeletbeli kis táblácskával kezetekbe indítunk útnak benneteket, a hosszú útjaitok során bárkivel találkoztok, mindenki tudja, hogy: „Tanulni sokat a gyermektől lehet, mert mindig a mosolyt tanítja neked. Tiszta lelke nem bánt, nem kér, csak arra vágyik, hogy vele legyél. Elfogad – mindegy, ki vagy – nem irigy, bármit neked ad.Várja, hogy játssz, tanítsd és szeresd, hogy az élet iskolájába vezesd."

Isten áldása kísérje utatokat, további sikeres életet kívánunk. Viszont látásra gyerekek!

dscn2945.jpg

képgaléria

Gyermeknap az óvodában

Idén, ismét a Mosolybirodalom alapítvány segítségével nyílt lehetőségünk arra, hogy ugráló várat, arcfestést biztosítsunk a gyermekeknek.  Különböző játékokat, állomásokat a szülők és adományok segítségével hoztuk létre. A gyermekek dobozokból várat építhettek, akadálypályát építettünk, ahol ügyességüket próbálhatták ki. Sztréminé Szita Julianna a rendőrség különböző munkaeszközeit mutatta be a gyermekeknek. Önfeledt játékuk közben természetesen falatozhattak, nasizhattak.

Ezúton szeretnénk megköszönni Roik Mátyás apukának, hogy vattacukrot ehetett minden gyermek, Vargáné Tőzsér Mariannának, hogy ropival kínálhattunk mindenkit, a Petra fagyizónak, aki fagylaltozás ajánlott fel gyermekeink részére. Köszönjük a Szécsényi Rendőrkapitányságnak,  hogy szemléltető eszközöket hoztak a gyermekeknek, a bilincs, az ujjlenyomatkészítő idén is nagy sikert aratott. Nem utolsósorban köszönjük a lelkes szülők és az óvoda dolgozóinak a segítségét. Reméljük ismét jól érezték magukat és kellemesen elfáradtak a gyermekek ezen a napon!

dscn3343.jpg

képgaléria

Kirándulás Cserhátszentivánra

Hagyományainkhoz híven a Szécsényi Óvodásokért Alapítvány támogatásának köszönhetően, Cserhátszentivánra kirándultak a nagycsoportosaink az Angyalkert táborba. Ezen a kiránduláson mindig részt vehetnek a gyermekek erdei túrán, ügyességi játékokat játszhatnak, kézműveskedhetnek és nem utolsósorban barátkozhatnak, együtt játszhatnak jövendőbeli iskolatársaikkal.

dscn6131.jpg

képgaléria

A madarak és fák napja

Május 10-én  a madarak és fák napja alkalmából óvodánk környezetét szépítettük a gyermekekkel. Korábban gyűjtöttünk a szülők jóvoltából virágokat, ezeket kiegészítve a mai napon beültettük a növényeket, ezzel szebbé téve az óvodánk utcafrontját és udvarát. Voltak akik virágokat ültettek, voltak akik füvet gyomláltak és voltak, akik az udvart takarították. Ezúton is köszönjük szépen a szülők segítségét, reméljük, hogy elégedettek lesznek az eredménnyel.

dscn6050.jpg

képgaléria

 

Majális az óvodában

Április 28-án, rendhagyó majálist tartottunk óvodánkban. Az időjárás már a föld napja óta nem kedvez a kültéri programjainknak, nem volt ez másképpen ezen a napon sem. A csoportszobákban állítottak "májusfát" a fiúk, a lányok pedig különféle aprósüteményekkel kedveskedtek a szorgos férfinépnek.

dscn5920.jpg 

képgaléria

Népviselet napja az óvodában

Óvodánk nagy örömmel csatlakozott idén is, már második alkalommal az Így tedd rá által meghirdetett „Népviseletek napjához”. Célunk hogy hirdessük és éltessük a néphagyományt, mert fontosnak tartjuk, hogy gyermekeink már óvodáskorban megismerkedjenek a néphagyományokkal, népszokásokkal, népi játékokkal, népi zenével, - nyitottak és fogékonyak legyenek irántuk. Mindezt játékos formában a gyermekek életkorához mérten, érjük el.

Mai nap arra törekedtünk, hogy minden gyermek, felnőtt valahogyan jelenítsék meg a csoportokban ezt. A ruházatukon egy színes pántlika, kalap, pörgős szoknya, kopogós cipő… népi eszközök, képek, könyvek csoportokban.

 

A népi játékos gyerekek egy kis tavaszi játékfüzérrel készültek erre a napra, majd a zeneovisok tavaszi dalokat adtak elő, Piroska néni segítségével közös tánc zárta a délelőttöt.

A mai nap mottója: Legyünk büszkék magyarságunkra, néphagyományainkra. Kürtöljük világgá, kultúránk gazdagságát, értékét. 

dscn5898.jpg

képgaléria

 

Nyílt nap az óvodában

2017. 04. 11-én nyílt napot tartottunk óvodánkban. Ez a délelőtt a játékról szólt, hiszen a játék az óvodás gyermekek legfontosabb közege. A szülők bepillantást nyerhettek, óvodapedagógusaink segítségével, óvodánk nevelési programjába, láthatták a katolikus hit közvetítését a gyermekek felé, gyermekeikkel együtt részt vehettek egy játékos délelőttön. Megismerkedhettek az óvó nénikkel, daduska nénikkel, a gyerekek pedig leendő társaikkal. Reméljük az érdeklődők pozitív élménnyel távoztak, szeptembertől szeretettel várunk mindenkit a katolikus óvodánkban.

dscn3126.jpg

képgaléria

Keresztút az óvoda udvarán

2016-11.27.-042.jpg

képgaléria

 

Nálunk jártak a tanító nénik

Sok szeretettel fogadtuk 2017.04.06-án a tanító néniket, akiknek megmutathatták az óvodás gyermekeink, hogy milyen ügyesek és okosak.

Április 10-én leendő iskolásaink megismerkedhettek az iskolával. Megtapasztalhatták, hogy mennyit fejlődtek, okosodtak volt óvodás társaik.

dscn3091.jpg

képgaléria

 

A víz világnapja

"Mindegy, hogy homokszem, vagy kőszikla, a vízben ugyanúgy elsüllyed." (Oldboy c. Film)

Mint minden évben így most is fontosnak tartottuk, hogy óvodás gyermekeinkkel megemlékezzünk erről a napról. Beszélgettünk a víz és az ember kapcsolatáról, a takarékos vízfelhasználásról, a víz építő – romboló hatásáról, a vízpartok élővilágáról,a környezetünk tisztaságának fontosságáról. Könyveket, képeket nézegettünk, énekeket, verseket tanultunk, mesét mondtunk, kísérleteztünk, dramatikus játékokon keresztül hívtuk fel a gyermekek figyelmét a víz takarékos felhasználására, tisztaságának fontosságára. Óvodánk minden csoportja kis tutajt, hajót, csónakot készített fából, dióhéjból, melyet vízre is bocsátottunk a Szentlélek patak partjánál. A nyuszi csoport palackpostát is készített egy kis üzenettel és a gyermekek nagy örömére, egy balassagyarmati óvodás kislány apukája ezt megtalálta és válaszolt: „Kedves nyuszi csoportos gyerekek. Megtaláltuk palackpostátokat, nagyon aranyosak vagytok. Szépek voltak a kis csónakok is. További​ szép napot nektek. Üdv egy óvodás kislány apukája. Balassagyarmat”

Bízom benne, hogy a gyermekek környezettudatos magatartásának alakításával, formálásával, céltudatos felnőttekké válnak, akik felelősséggel tartoznak környezetük iránt.

dscn2475.jpg

képgaléria

beiratkozas4.jpg

jelentkezési adatlap 2017.doc

Nőnap 

A kisfiúk lelkesen készültek erre a napra és meglepték óvodánk kis hölgyeit.

20170308_093546.jpg20170306_101335.jpgdscn3436.jpgdscn3009.jpg

 

 

A farkas és a kecskegida

Március 08-án a Léghajószínház előadásában A farkas és a kecskegida című mesét nézhették meg óvodás gyermekeink. A Léghajószínház előadásai már hagyománnyá váltak óvodánkban, évente két alkalommal látogatnak el hozzánk és kivétel nélkül mindig színvonalas, kedves 40-45 perces zenés műsort adnak az óvodás gyermekeknek. Különösen kedvelik a gyerekek, hogy néhányan közülük részt vehetnek a mese menetében, ezeken mindig nagyon jókat kacagnak. Így volt ez most is, a bátrabbak énekelhettek, táncolhattak a mese szereplőivel. Reméljük, a kölcsönös szimpátia sokáig megmarad az intézmény és a társulat között.

dscn5648.jpg

képgaléria

 

 

16832176_625813174271293_529671454751979815_n.jpg

2017. február 18-án megrendezett jótékonysági Morzsabál támogatói:

támogatói lista 2017.pdf

Egészséghét az óvodában

Az egészséghét megszervezésével, célunk volt, az egészséges életmód, az egészségmegőrzés szokásainak a kialakítása a gyermekek körében.  Az egészséges táplálkozásra való figyelem felhívás, a rendszeres gyümölcs – és zöldségfogyasztás fontosságának a kiemelése.

Programjaink között szerepelt az egészségház meglátogatása,  a védőnők is meglátogatták az óvodánk csoportjait, és megnézték a gyerekek haját és körmeit, beszéltek nekik a helyes tisztálkodás fontosságáról.  A szülők segítsége és támogatása révén, folyamatosan fogyaszthattuk a gyümölcsöket és a zöldségeket. Minden nap a tízórai után, az ovirádióban felcsendült az ovitorna, amelyre a folyosón közösen tornáztunk.  Pénteken a csoportok elindultak a menetlevelükkel, hogy a különböző aktuális színhelyeken bizonyítsák rátermettségüket, tudásukat, ismereteiket az egészségtudatos magatartás, egészségmegőrzés kapcsán. A saját csoportba visszaérkezve, közös teázással, nyugtató és lazító zenék hallgatásával és mandalák színezésével teremtettük meg a testi és lelki harmóniánkat.

dscn3305.jpg

képgaléria

 

Farsangi mulatság

2017. február 02-án, ismét a vidámságé volt a főszerep. Farsangi mulatságunk alkalmából minden csoport ügyességi játékokkal, mondókázással, énekléssel és sok-sok táncolással töltötte a délelőttöt. 

dscn2361.jpg

képgaléria

 

plakat-nagy.jpg

Karácsonyi Ünnepség

A karácsony megünneplése nem csak családi körben lehet bensőséges, hanem az óvodában is.  A telt házas, meghitt hangulatú rendezvényen, a szervező, méhecske csoport, két műsorszámmal kedveskedett az óvodás társaknak, meghívott vendégeknek, szereplő gyermekek szüleinek.

„… ezt a történetet az nagymamámtól hallottam…”- Csendült fel a mese-árnyjáték, Jézus születéséről, ami az óvó nénik előadásában zajlott. A karácsonyi műsor folytatásaként ügyes lábú óvodások néptáncoltak, örültek, vigadtak a kis Jézus születésének.

A fa alatt, a szülői szervezet, Bárkányi Iskola, meglepetése várta a gyermekeket, amit ezúton is szeretnénk megköszönni nekik. 

dscn5013.jpg

képgaléria

Lucázás az óvodában

2016.12.13.-án, néptáncos gyermekeink Luca napi népszokásokat elevenítettek fel.

dscn2289.jpg

képgaléria

Vácon is járt a Mikulás

December 02-án, pénteken délelőtt a Váci Egyházmegye szervezésében nagycsoportos óvodásaink közül 21fővel vettünk részt Mikulás váró ünnepségen. Tibor atya közös imádsággal köszöntött és a Handabanda együttes vidám műsorát hallgattuk meg, majd gyermekeink énekére bekopogtatva, megérkezett hozzánk a Mikulás. Közös éneklés után megajándékozott mindenkit. Élményekben gazdagon és szeretettel teli érkeztünk haza.

vac-mikulas-1.jpg

képgaléria

Szentcsaládjárás

Ebben az évben, óvodánkban is felelevenítjük a szentcsaládjárás népszokást, hogy adventi készületünket és figyelmünket teljesen a megszületendő Isten Fia felé fordítsuk. Saját készítésű képpel járjuk be óvodánkat, hogy a Szent Családnak szállást keressünk. Minden csoportban énekkel és egy kis imával fogadják a képet, jelképesen szállást adva és befogadva Őket. A mindennapi lelki percekben imádkozunk családjainkért, hogy szeretetben, békességben tudjanak élni, közösségünkért, az egységért, a rászorulókért és egyedülállókért. A Szent Család példája nyomán szeretnénk, ha családjainkban újra otthonra találna a csendes, befelé forduló, örömmel teli várakozás ideje. Egy hétig van egy csoportban a kép, aztán énekelve átviszik a gyerekek a következő csoportba, hogy ott is felhívja a figyelmet az ünnep közeledtére. A csoportokban sokféle egyéb tevékenységekkel, beszélgetésekkel, énekekkel és versekkel készülnek a gyermekek az ünnepre. A tettekben megnyilvánuló szeretet, fontos része nevelésünknek, ezért a gyerekek jócselekedeteket, fogadalmakat gyűjtenek és tartanak, hogy ők is tevékeny részesei legyenek az ünnepvárásnak. Természetesen az adventi koszorúk is elkészültek a csoportokban, aminek a segítségével jelezhetjük a meggyújtott gyertyák számával, hogy nemsokára megszületik a mi Megváltónk. 

dscn2894.jpg

képgaléria

Óvodánkba járt a Mikulás

December 06-án a sok jó gyermekhez megérkezett a Mikulás, minden gyermek nagy-nagy örömére.

dscn3045.jpg

képgaléria

 

Őszi koncert

Minden évben, minden évszakban az adott évszakra jellemző hangulatot idézünk a nagycsoportos gyermekeinkkel közösen. Nem történt ez másképpen a mai napon sem. Felelevenítette Éva néni a közösen átélt őszi élményeinket.

Meghívtunk óvodánkba a halacska csoportból egy lelkes anyukát, Molnárné Baranyi Edinát, aki édesanyjával, Baranyi Árpádné, Rita nénivel és nagynénjével, Laczkó Sándoré, Bözsi nénivel közösen meséltek a nagycsoportos gyermekeknek a ma is élő varsányi népszokásokról és az évszakhoz kapcsolódó énekekkel kedveskedtek a gyermekeknek. Köszönjük szépen, hogy elfogadták a meghívásunkat!

dscn4842.jpg

képgaléria

Szent Erzsébet

Az ünnep kapcsán, játékidőben, szabadidőben, a különböző tevékenységek során énekeket, énekes játékot, verset, mondókát, történetet, mesét és imádságot ismertettünk meg óvodásainkkal. Kézügyességüket, kreativitásukat, fantáziájukat kihasználva szép dekorációkat, ajándékokat készítettünk az ünnepi alkalomra. Csoportjaink megajándékozták egymást, együtt imádkoztak, énekeltek. Elsétáltunk Szent Erzsébet szobrához is, ahol rózsákat helyeztünk el, mécseseket gyújtottunk. A Nyuszi és Süni csoportba járó gyerekekkel ellátogattunk városunk két idősek otthonába. Süteménnyel, ajándékkal, kis műsorral leptük meg az otthonok lakóit, akik nagyon örültek, meghatódtak. Látogatásunkat ajándékkal köszönték meg. Az óvoda példát ad a családok számára is az ünnep mélyebb, élménydúsabb megélésében, egymás, szegényebb sorsú családok segítésében. A „Csillagösvény” egyesület tevékenységéhez már harmadik éve csatlakozva, jótékonysági adománygyűjtéssel, segítjük munkájukat. Szép számmal gyűlnek az adományok. Köszönjük a szülők és gyermekek önzetlen segítségét, közreműködését!

 

dscn2239.jpg

képgaléria

Szent Márton nap

A 2016-os évet a magyar kormány Szent Márton emlékének nyilvánította Magyarország egyik védőszentjének emlékére és tiszteletére. A Gondviselés különleges megnyilvánulását látjuk abban, hogy Szent Márton jubileumi éve egybeesik a Ferenc pápa által meghirdetett „Irgalmasság Évével”. Óvodaközösségünk fontosnak tartotta, hogy az óvodánkba járó gyermekek is megismerhessék Szent Márton példa értékű életét, cselekedeteit, hiszen életpéldája ma, a szegénységgel szembesülő világban aktuálisabb, mint valaha.  A hét folyamán lámpásokat készítettünk, libás meséket, mondókákat, dalokat gyakoroltunk, sokféle libás képet, alkotást készítettünk a gyermekekkel közösen. A hét lezárásaképpen egy interaktív játékkal igyekeztünk bemutatni Márton püspökké avatásának legendáját, mellyel minden kisgyermeket megmozgattunk. Erre a jeles napra meghívtuk a régiónk katolikus óvodáinak óvodapedagógusait, iskolánk vezetőségét, polgármester urat és az oktatási bizottság elnökét. Mindannyian örömmel elfogadták meghívásunkat és velünk együtt ünnepeltek.

Természetesen a libalakoma sem maradhatott el a mai programból, hiszen aki ezen a napon libát nem eszik, egész évben éhezik!

 

dscn2400.jpg

képgaléria

Terményáldás és szüreti mulatság

Jó szokásunkhoz híven, idén október 18-án rendeztük meg óvodánkban, a szüreti mulatságunkat, templomunkban a terményáldást.

„Figyelem, figyelem közhírré tétetik, a szüreti mulatságunk elkezdődik…”hangzott a kisbíróktól a hangos, dobbal kísért kikiáltó vers, mely mulatságba, táncra hívta óvodánk „apraját és nagyját”. Az ovisok már napokkal az esemény előtt készülődtek: szüreti dalokat, csujjogatókat, terményáldó imát tanultak, szüreti játékokat játszottak. 

A műsort a süni és méhecske csoportos nagyok által előadott, hálát adó szüreti dal nyitotta meg, majd jó hangulatú néptánccal folytattuk. A csoportok a terménykosaraikkal karjukon indultak a templomba, és ezzel kezdetét vette a szüreti felvonulás. A templomban Csongor testvér elmondta, hogy ez az alkalom lehetőség mindannyiunknak, hogy hálát adjunk Istennek teremtett világunk szépségéért, és azért a fáradságos emberi munkáért, amivel a föld terményei asztalra kerülhetnek.

Fáradtan, de annál nagyobb lelkesedéssel tértünk vissza óvodánkba.

                               dscn2646.jpg

képgaléria

Állatok világnapja

Idén is megünnepeltük az állatok világnapját óvodánkban. Október negyedikét azért választották ennek a jeles napnak, mert ez Assisi Szent Ferenc, az állatok és a természet pártfogójának is az ünnepnapja. Ezen a héten a háziállatokkal és a vadon élő állatokkal foglalkoztunk, ami egy nagyon kedvelt téma a gyerekek számára. A mai napon egy különleges állatsimogatót rendeztünk be az Annus tanya jóvoltából. A gyerekek itt helyben ismerkedhettek meg az állatokkal: nyuszi, bagoly, galamb, fürj, kecskék, kutya és póniló várta őket. Ezúton is köszönjük az Annus tanyának, hogy lehetővé tették ezt az élményt a gyermekek számára!

dscn4493.jpg

képgaléria

Mihály napi vásár

Óvodánkban több éve elevenítjük fel ezt a hagyományt. S végre eljött a mi vásárunk napja is! Udvarunkon már kora reggel lázas munka folyt. A kert fokozatosan telt meg a kellékekkel, az üresen várakozó vásári asztalok is egyre díszesebb képüket mutatták. Gyűltek rajtuk a szebbnél - szebb, színesebbnél - színesebb portékák, amit óvodánk dolgozói, szülők és a Bárkányi Katolikus Iskola ügyes kezű diákjai segítségével készültek el. A szülők segítő, lelkes munkáját dicsérte az a sok, ízletes sütemény, finomság, amit a gyerekek nagy örömmel majszoltak el.

A Mihály napi programunk a „kolomposok” hívogató kikiáltójával kezdődött. A nap folytatásaként Szita András bácsi mesemondó, „varsányi nagypapánk” furfangos vásári meséit hallgathattuk meg közösen. Majd vásárba hívogató dalunkkal " Én elmentem a vásárba fél pénzzel..." – vonultunk a portékák megszemlélésére, a vásári forgatagba.

Volt itt mi szem szájnak ingere: sütemény, nyalóka trombita, pattogatott kukorica. A vendégsereg kedvére válogathatott az áruk között.

A szülők szorgoskodásával, sok - sok segítségével legtöbb árunk elkelt. A jótékonysági vásárunk elérte a célját az óvoda apraja-nagyja egy igazi forgatagos vásárban, a vigadalomban nagyon jól érezte magát. Az igen szép bevételt: meseelőadások, ünnepi műsorok kelléktárának, díszletének vásárlására, bővítésre fordítjuk. A vásári hangulatot a jókedvű táncház zárta.

Köszönet Mindenkinek!

dscn4256.jpg

képgaléria

Autómentes világnap

Az idén is megrendezésre került az „Autómentes világnap”, ahol óvodánk nagycsoportosai is örömmel vettek részt. Megelőzőleg beszélgettünk arról, hogy tisztább lehet a levegő benzingőz nélkül, hogy egészségesebbek leszünk, ha mozgunk, biciklizünk, sétálunk. Ennek bizonyságául tornával kezdtük a napot, majd az aszfaltra megrajzoltuk az élő, egészséges környezetet. Ebben a világban nem járnak autók, csak rollerek, biciklik, vidáman repdesnek a pillangók, énekelnek a madarak, ontják illatukat a szebbnél szebb virágok, nőnek égig a fák. Legyen mindennap autómentes világnap!!!

                              20160922_100435.jpg

képgaléria

Ovinyitogató

A mai nappal sikeresen megnyitottuk a 2016/17-es nevelési évünket. Nagy örömünkre idén nagyon sokan eljöttek és reméljük jól is érezték magukat és szívesen fognak intézményünkbe járni.  A szavak helyett a képek meséljenek arról, hogy mi történt a délelőtt folyamán.

                               dscn1981.jpg

képgaléria

 

Kedves Szülők!

Augusztus 29-én (hétfőn)  16.30-kor

tájékoztató szülői értekezletet tartunk óvodánkban.

Várjuk a 2016/2017-es nevelési évre újonnan felvett, óvodai életüket kezdő gyermekek szüleit!

 

                                          Megjelenésükre feltétlenül számítunk!

 

ovinyitogato.jpg

Páter Bárkányi János Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium
2016/2017-es tanévre felvett gyermekek névsora


Halacska csoport
óvónők: Gajzinger Márta, Rigóné Lehoczki Bernadett
dajka: Kelecsényiné Nagy Marianna


Danyi Miranda
Laczkó Dorina
Miklós-Kuris Rebeka
Molnár Levente
Rácz Attila
Sallai Amina

Streho András
Szabó Lili
Vincze Mirjam


Méhecske csoport
óvónők: Velenczeiné Bagi Anikó, Percze Katalin
dajka: Nagy Ottóné


Berki Mira
Garamvölgyi Fanni
Holecz Olivér
Hugyecz Gréta
Kelecsé
nyi Kitti
Lászlók Sára
Ujj Norina


Nyuszi csoport
óvónők: Horváth Józsefné, Pothoroczki Ágnes
dajka: Tóth Lászlóné


Hetei Jázmin
Kovács Anna
Kuris Klára
Liki Patrik


Őzike csoport
óvónők: Várszöginé Csábi Szibilla, Lazsán Zsófia
dajka: Majoros Jánosné


Balázs Bella
Balázs Gréta
Bartus Zoé
Horváth Fanni
Lőrincz Emma
Sándor Ádám
Szeles Kristóf
Tőzsér Botond
Záhorszki Soma


Maci csoport
óvónők: Sánta Józsefné, Csábiné Ocsovai Rita
dajka: Simák Istvánné


Bablena Veronika
Czinkos Péter
Gila Hajnalka
Grőb Gábor
Krista Boglárka
Rónási Zalán


Süni csoport
óvónők: Szvetlik Péterné, Bakay Sándorné
dajka: Makovínyné Kuris Katalin


Ander Csaba
Balázs Réka
Balázs Ria
Baranyi Zoé
Horváth Hella
Kuris Szabolcs
Tóth Maja 
Vincze Kincső


Tücsök csoport
óvónők: Csábi Györgyné, Burgundiné Sirkó Éva
dajka: Győri Tiborné


Danyi Levente
Domonkos Mirella
Józsa Violetta
Káplár Flóra
Szabó Lilien
Szedmák Liliána
Szoldatics Márk


Az első tájékoztató szülői értekezletünket
 2016. augusztus 29-én, hétfőn, 16.30-kor tartjuk!

Gólyagyűrűzés

A gólyagyűrűzés eseményén való részvétel a nagycsoportos gyermekek számára már nem újdonság. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Nógrád Megyei Helyi Csoportja, a Gólya Road Show keretén belül, az előző évekhez hasonlóan idén is sok szeretettel hívta meg óvodánkat a gólyák gyűrűzésére. Szécsény városába 2016. június 21 - én érkeztek az egyesület tagjai. Az Előd úton az ovisok csapata ámulattal nézhette végig, ahogy az egyik fióka leérkezik, őt meg is simogathatták, majd a gyűrűzés után visszakerült a fészekbe. A fiókákat gyűrűző Papp Ferenc sok érdekességet mesélt a gólyák, mint költöző madarak, nyomkövetési rendszeréről, amit az óvó nénik és a gyermekek egyaránt nagy érdeklődéssel hallgathattak. 

20160621_102021.jpg

képgaléria

 

Erdei óvodai tábor

Óvodánkban az erdei óvodai táborozás már 17 éves hagyománnyal rendelkezik. Minden évben május végén vagy június elején itt töltünk egy napot a táborozni vágyó nagycsoportos gyerekekkel. Az idén 50 gyermek részvételével valósítottuk meg programunkat. A környezet védelme óvodáskorban az ismerkedéssel, környezetünk megszerettetésével kezdődik. Fontosnak tartjuk, hogy óvodás gyermekeink közvetlen módon találkozzanak a természettel. Programjaink között szerepel: a tábor játékos módon való felfedezése, kézműveskedés, erdei séta, sportversenyek, ügyességi játékok, malomkalács sütés és természetesen közös étkezések és szabad játék és idén először a közösség építő drámajáték a gyermekek nagy örömére.

Reméljük idén is jól érezte magát mindenki és jövőre is sokan csatlakoznak kezdeményezésünkhöz!

20160613_172807.jpg

képgaléria

Ovinap

Június 03-án egy ovinap keretén belül, felszabadult játékkal zárhatták le óvodásaink a nevelési évet. Egész nap rendelkezésükre állt egy ugrálóvár, sétáltak és a Petra fagyizó jóvoltából ingyen fagylaltot kapott minden gyermekünk és dolgozónk. Köszönjük szépen!

                            20160603_111841.jpg

Pedagógusnap az óvodánkban

A mai nap nagy örömet szereztek az óvoda dolgozóinak a szülői szervezet tagjai. Pedagógusnap alkalmából köszönték meg egész éves munkánkat. Jól eső érzés volt, hogy gondoltak ránk. Köszönjük!

                               dscn3868.jpg

Ballagás az óvodában

Hagyományainkhoz híven ballagásunkat június első hetében tartjuk. 48 ballagó nagycsoportostól búcsúztunk el és engedtük útjukra az iskola felé. A ballagás napja igazán ünnepi: feldíszítjük óvodánkat kívül-belül, s mindent előkészítünk a vendégek fogadására – de a legfontosabb, hogy ünneplőbe öltöztetjük a szívünket. A ballagás napján a kisebbek csoportjaikban a nevelési évünk során tanult versekből, dalokból, táncokból, mesékből összefűzött csokorral kedveskedtek a szülőknek. Majd a ballagó nagycsoportosaink pünkösdi népi játékával és búcsúzásával zárult. Útravalóként a tarisznyába téve kívántuk, legyen az útjuk vidám, élményekben gazdag. Kértük a jó Isten áldását minden lépésükre.

Viszont látásra gyerekek!

dscn2099.jpg

képgaléria   

 

Óvónénik ajándék pünkösdi műsora

A pünkösdi ünnepkörben, hagyomány már óvodánkban, hogy az óvó nénik meglepetés műsorral készülnek a gyermekeknek, melyben bemutatják, hogy miként is történt régen a pünkösdi király és királyné választás. Természetesen az idén sem maradhatott ki ez a közkedvelt program. A kedves kis műsort egy közös mulatozással fejezték be. A gyermekek idén is nagyon jól szórakoztak.

dscn3741.jpg

képgaléria   

Óvodások zarándoklata Szentkúton

2016. május 21-én óvodánk képviseletében, 13 pedagógus kíséretében 26 család gyermekeivel együtt, összesen 100 fővel vett részt az V. szentkúti óvodás zarándoklaton. A zarándoklaton részt vevő, iskolába készülő, nagycsoportos óvodásainkat Dr. Beer Miklós püspök atya megáldotta.

dscn2158.jpg

képgaléria   

Gyermeknap az óvodában

2016. május 18-án a szülői szervezet szervezésében és támogatásával megrendezésre került gyermeknapunk. Ebben az évben, a Mosolybirodalom alapítvány által támogatott lehetőségeket választottuk. Kipróbálhattak óvodásaink légvárakat, népi játékokat, agyagozást és a gyermekek választhattak nekik tetsző mintát, melyet a vendég arcfestők készséggel megfestettek. A program zárásaként a szülői szervezet jóvoltából az elmaradhatatlan cukoresővel ért véget a délelőtt. Hazainduláskor, minden gyermek, Mártonné Bárány Katalin által készített trombitát kapott ajándékként. Ezúton is köszönjük a szülőknek az aktív és lelkes segítséget.

Reméljük, óvodás gyermekeink sok szép élménnyel tértek haza ezen a napon.

dscn1981.jpg

képgaléria   

"Ölts népviseletet"

Óvodánk csatlakozott az Így tedd rá közösség „Ölts népviseletet” felhívására, április 24-25. a népviseletek napja alkalmából.

A mai nap célja az volt, hogy megjelenítsük a mindennapi öltözködésünk mellett a népi öltözködés egy-egy jellegzetességét. Van, aki pörgős szoknyát öltött, cifra mellényt vett fel, vagy kalapot tett a fejére. Szebbnél szebb hajakat fontunk pántlikával díszítve, kalárist tettünk a nyakunkba. Előkerültek nagyszülők, dédszülők által féltő gondoskodással őrzött teljes népviseletek, sok gyermekünk ebbe öltözhetett, amit nagyon büszkén viseltek. 

A napunk mottója:

Legyünk büszkék magyarságunkra, néphagyományainkra. Kürtöljük világgá, kultúránk gazdagságát, értékét.

dscn3173.jpg

képgaléria   

Föld napja az óvodában

Az idén, a föld napján koncentráltan jelent meg többfajta tevékenység gyermekeink számára az óvodában:

Cserhát Mentőkutyás Egyesület bemutatóját élvezhették a gyerekek
- különböző színes tevékenységek közül választhattak: akadálypályán próbálhatták ki ügyességüket, ugróiskolában koncentrálhattak a váltakozó lábbal ugrálásra, ugráló labdával vezethették le energiájukat, kreativitásukat a terepasztalok elkészítésénél kamatoztathatták, amikbe ők alkothatták meg homokból, vízből, ágakból és színes, főzött gyurmából a körülöttünk lévő, teremtett világot.

Bízunk abban, hogy ezek a gyermekek biztos környezettudatos alapokkal távoznak tőlünk, és gyermekeiket úgy nevelik, hogy nekik ez már természetes lesz és szebb, és egészségesebb környezetben élhetnek majd.

20160419_103543.jpg

  képgaléria   

Tavaszkoncert

Március már tavaszodik, április még bolondozik, május szép virágos, - mondja a népköltészet, és valóban…

Minden évben, minden évszakban az adott évszakra jellemző hangulatot idézünk a nagycsoportos gyermekeinkkel közösen. Nem történt ez másképpen a mai napon sem.

A zeneovis nagycsoportosok ezen a napon a tavasz hangulatát, szépségét, vidámságát énekkel és zenével idézték fel. A tavasz koncert keretén belül először egy tavaszi dalcsokrot énekeltek a gyermekek, majd, meghívott vendégünk, Bacskai Balázs zeneművész, szólaltatott meg többféle hangszert a gyermekek számára. A hangszereket a résztvevő gyermekek ki is próbálhatták. Az előadók vidám hangulatot varázsoltak a közönségnek ezen a délelőttön.

       dscn1887.jpg

  képgaléria   

Posztolj verset Szécsény utcáira!

A Krúdy Gyula Könyvtár rendhagyó ünneplésre hívta Szécsény város lakosságát a magyar költészet napján.

Az érdekes/ötletes kezdeményezéshez óvodánk is csatlakozott. A csoportok kedvenc verseit tettük ki az óvoda ablakába.

dscn2969.jpg

 

dscn2966.jpgdscn2974.jpg

 

 

 

 

 

 

dscn2970.jpg  dscn2971.jpg  dscn2972.jpg

Óvodások az iskolában

A Páter Bárkányi János Katolikus Általános Iskola évről évre szeretettel fogadja, tavasz tájékán, óvodánk nagycsoportosait. Az iskolahívogató program keretében, a leendő iskolába készülő gyermekeink, ellátogatnak óvó nénijükkel az iskolába.

A kezdetben izgulós, megszeppent kicsik nagyon hamar feloldódtak. Egy komplex kedvcsináló órán vehettünk részt. Jó érzés volt látni a csillogó szemeket, ahogy hallgatták a mesét, amit az első osztályosok felváltva olvastak fel és ezek után nagycsoportosaink megmutathatták matematikai tudásukat.

A látogatás befejezéseként, óvodás gyermekeink megismerkedhettek az iskola épületével és az udvaron közös játékkal zártuk a délelőttöt.
Köszönjük a tanító néniknek és a gyerekeknek, hogy szeretettel fogadtak bennünket.

                            dscn2227.jpg

   képgaléria   

Víz világnapja

A civilizációs ártalmak, a környezetszennyezés, a túlnépesedés és a globális éghajlatváltozások miatt egyre fogy a Föld fogyasztható vízkészlete, ezért az ENSZ Március 22-ét a víz világnapjává nyilvánította. Március 22-ét megelőző napokban vizes programokkal, játékokkal hívtuk fel a gyermekek figyelmét a környezetünk óvására, a víz nélkülözhetetlen szerepére az életünkben, kiemelt figyelmet fordítottunk a takarékos vízfelhasználásra:

 • Ha szomjasak voltunk, a pohárban maradt vizet egy külön megjelölt kancsóba gyűjtöttük, amivel virágot öntöztünk.
 • Fogmosáskor elzártuk a csapot addig, amíg a fogunkat dörzsöltük.
 • A fogmosó pohárban maradt vizet nem a lefolyóba, hanem egy kis vödörbe öntöttük, ami majd jó lesz felmosáshoz, viráglocsoláshoz.
 • Mosdófelelősöket választottunk, akik figyelmeztetik azokat a gyerekeket, akik nem zárták el a csapot vagy pancsolnak.

Ezen a világnapon kértük, hogy minden gyermek és felnőtt kék felsőt viseljen, jelképezve ezzel a vízcseppeket!

Várszöginé Csábi Szibilla

munkaközösség vezető

dscn2897.jpg

      képgaléria   

    

gyere-hozzank-oviba2.jpg

 

 

ÓVODAI BEIRATKOZÁS

TISZTELT SZÜLŐK!

Szeretettel várjuk leendő óvodásainkat szüleikkel a Páter Bárkányi Katolikus Óvodába a 2016/17-es nevelési évre.

 

Ideje: 2016. árpilis 26-27-én (kedd, szerda) 8.00-12.00-ig 13.00-16.00-ig

Helyszín: Szécsény, Páter Bárkányi János Katolikus Óvoda, Magyar utca 13.

A kötelező óvodai nevelésen résztvevők köre 5 éves korról 3 éves korra változott.

Az Nkt.(8§)-a 2015. szeptember 01-jétől 3 éves kortól kötelező óvodába járást ír elő.

„A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt.”
A kötelező óvodába járás 2015. szeptember 01-től hatályos, tehát azokra a gyermekekre vonatkozik, akik 2013. szeptember 01. előtt születtek és 2016. augusztus 31-ig betöltik a 3. életévüket.  3 éves kortól történő óvodába járás alól felmentést kaphatnak az alábbiak szerint:
„Az egyházi fenntartású intézmények esetében a fenntartó, a szülő kérelmére és az óvodavezető, valamint a védőnő egyetértésével, a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, az ötödik életévbetöltéséig felmentést adhat a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, képességeinek kibontakoztatása, sajátos helyzete indokolja.”

Az a szülő vagy törvényes képviselő, aki a szülői felügyelete vagy gyámsága alatt álló gyermeket kellő időben az óvodába nem íratja be, szabálysértést követ el a szabálysértésekről szóló 2012. évi II. törvény 247(§) értelmében. A szabálysértés pénzbírsággal is büntethető, melynek mértéke ötezer forinttól százötvenezer forintig terjedhet.

Kérjük, azon gyermekek jelentkeztetését is, akik 2016-2017-es nevelési évben 2016. szeptember 01. és 2017. március 31. között betöltik a 3. életévüket és az óvodai ellátást igénylik. Őket előjegyzésbe vesszük és a 3. életévük betöltése után, hely függvényében fogadjuk.

A beiratkozáshoz szükséges okmányok:

-     a gyermek születési anyakönyvi kivonata, lakcímkártyája, TAJ kártyája

-     a szülő személyi igazolványa, lakcímkártyája

-     ha van gyermekvédelmi határozat (másolata)

-     tartósbetegségről orvosi igazolás

-     kitöltött jelentkezési adatlap (nyomtatványt az óvodában kérhetnek, vagy a                               barkanyisuli.eoldal.hu/ovoda weboldalról letölthető)

-     plébánosi ajánlás, ennek hiányában keresztlevél

-     bölcsődei igazolás

-     SNI,BTM gyermekek esetén az érvényes szakértői vélemény

Intézményünk nem körzeti óvoda, így felvételi kötelezettségünk nincsen, felvételi eljárásnál az intézmény hatályos SZMSZ-e szerint járunk el.

Óvodánk korlátozott számban jogosult az integráltan nevelhető szakértői véleménnyel rendelkező sajátos nevelési igényű gyermekek felvételére, nevelésére.

A gyermekek felvételéről az óvoda vezetője hoz döntést, melyről írásban értesíti a szülőt 2016. május 30-ig. Jogorvoslati lehetőséggel, döntés kézhez vételétől számított 15 napon belül a Váci Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága Ordináriusának címzett (2600,Vác, Migazzi Kristóf tér 1.), de az intézmény igazgatójához benyújtott írásbeli megkereséssel élhetnek. (3170, Szécsény, Magyar utca 13-15 )

jelentkezési adatlap 2016.doc

szülői nyilatkozat 2016.doc

 

 

 

nyilt-nap.jpg

Három kívánság

Március 09-én a Léghajószínház előadásában a Három kívánság című mesét nézhették meg óvodás gyermekeink. A Léghajószínház előadásai már hagyománnyá váltak óvodánkban, évente két alkalommal látogatnak el hozzánk és kivétel nélkül mindig színvonalas, kedves 40-45perces zenés műsort adnak az óvodás gyermekeknek. Különösen kedvelik a gyerekek, hogy pár kiválasztott közülük részt vehet a mese menetében, ezeken mindig nagyon jókat kacagnak. Reméljük, a kölcsönös szimpátia sokáig megmarad az intézmény és a társulat között.

dscn2156.jpg

                   képgaléria                     

Tisztelt Szülők!

Tájékoztatjuk önöket, hogy intézményünk a Szécsényi Agro-Help Nonprofit Kft által üzemeltetett konyhától vásárolja meg az óvodások/tanulók számára az étkezést. A menü összetételéről és a menüről heti rendszerességgel tájékozódhatnak intézményünk honlapjáról. A konyhának a menü összeállítása során be kell tartania a 37/2014. EMMI rendeletet.

Az önök által fizetett térítési díj az étkezési költség egy részét - csak az anyagköltséget - fedezi, a szolgáltató által kiszámlázott teljes árat intézményünk költségvetéséből finanszírozzuk.

 

Megértésüket köszönjük! 

Rajzpályázat

A diósjenői Szentgyörgyi István Általános Iskola a Szentgyörgyi napok hagyományos rendezvénysorozatának megnyitóján adták át az előzetesen kiírt rajzpályázat helyezettjeinek a díjakat.  Az idén, első alkalommal óvodánk is részt vett a pályázaton, sok szép pályaművet küldtünk be. A pályázat témája a sport volt, ezen belül az óvodásoknak: állatolimpia. A pályamunkákat értékelő festőművész  nagy örömünkre két alkotásunkat is jutalmazta.

Balázs Kinga, a Süni csoport óvodása 1. helyezést ért el rajzával.

                         allatolimpia1.jpg

A Süni csoport kollektív munkája különdíjban részesült, melynek alkotói: Balázs Kinga, Darida Péter, Obradovic Euridike,  Pifka Lara, Vincze Dávid és Zsiros Bálint.

allatolimpia.jpg

Gratulálunk, további szép sikereket kívánunk!

Szvetlik Péterné  óvodapedagógus

képgaléria

17. Jótékonysági Morzsabál

„Mi is szükséges egy jól sikerült estéhez? Kell egy jó társaság, kellemes hely, elegancia, egy jó étel, egy jó ital, zene tánc, mosoly és derű.”

Úgy gondoljuk, hogy a bál minden „kellékét” magukkal hozták a vendégeink. A gyermekek, szülők és dolgozók műsora megalapozta az est hangulatát. Reméljük vendégeink jól szórakoztak és kellemes élménnyel távoztak. Jövőre újra együtt, ugyanitt és még fergetegesebb hangulatot garantáljuk.

Smelkó Istvánné 

óvodavezető

Támogatói lista

12651167_1072448086140522_3771493854004562389_n.jpg12688346_1072447989473865_5862741904185615999_n.jpg

 

 

 

 

plakat.jpg

 

Karácsony az óvodában

 

Az év legszebb ünnepe a karácsony, Jézus Krisztus születésének és a szeretetnek az ünnepe. Ilyenkor még több szerepe van a családnak, a meghittségnek és az összetartozásnak. A december igen mozgalmas hónap az óvodában. Várakozással gyújtjuk meg az adventi gyertyákat, ellátogat hozzánk a Mikulás, Lucázunk és betlehemezős népszokást elevenítünk fel. A gyerekek izgalommal várják a kis Jézus születését, a karácsonyt. Titkolóznak, ajándékokat, meglepetéseket készítenek. A jócselekedeteiket összegyűjtik, hogy a kis Jézusnak adhassák ajándékba. Az idei évben 2015. december 16-án, szerdán, tartottuk a Bárkányi János Katolikus Óvoda karácsonyi ünnepségét. A Maci és a Tücsök csoportos gyerekek adták a karácsonyi műsort, amelyre nagy örömmel és várakozással készültek. A műsor után minden csoport megcsodálta a szépen feldíszített karácsonyfát, majd visszament a csoportjába, ahol újabb meglepetések és szépen megterített asztal várta. Ezúton is köszönjük vendégeinknek, és a szereplő gyermekek szüleinek, hogy elfogadták meghívásunkat és együtt ünnepeltek velünk.

Külön köszönet az óvoda dolgozóinak, hogy munkájukkal segítették az ünnep meghittebbé tételét.                                                                                                       

                                                                                         Csábiné Ocsovai Rita

                                                                                            óvodapedagógus

 

dscn1567.jpg

„Szent Erzsébet köténye" - Jótékonysági gyűjtés az óvodában

 

Óvodánk már három éve támogatja az évek óta működő „Csillagösvény” egyesület adománygyűjtő tevékenységét, mely a csángó magyar gyermekeken kíván segíteni. „Szent Erzsébet köténye” idén is megtelt. A Mikulás üzenetét, miszerint „Jobb adni, mint kapni, ne felejts el hétfőre egy csokit hozni” minden gyermek komolyan vette, több karton csoki gyűlt össze.

Ezúttal is köszönjük minden szülő és óvodás gyermek támogatását, reméljük segítségük által, sok mosolyt csalunk majd a gyermekek arcára.

dscn1643.jpg

Adventi gyertyagyújtás az óvodában

Óvodánkban is felgyulladtak advent fényei. A gyertyák lángra lobbanását várja Andriska, a kíváncsi óvodás is. Neki mesélünk a hitről, reményről, örömről, szeretetről. A hit, a remény gyertyáját már meggyújtottuk. Örömmel várjuk a Messiás eljövetelét.

Szeretetteli, békés várakozást kívánunk minden embertársunknak!

dscn1630.jpg

képgaléria

Megemlékezés Árpád-házi Szent Erzsébetről

Óvodánkban immár harmadik éve egy nagy példaképre emlékeztünk, Árpád-házi Szent Erzsébetre, aki életét saját maga, tudatosan alakította és törekedett a mindent meghaladó önfeláldozás és a szolgáló szeretet megvalósítására, önzetlen szeretete, a betegeken és szegényeken való megsegítés jellemezte. Megpróbáltuk e tevékenységet minél sokoldalúbb, változatosabb módon feldolgozni, hogy tudatosítsuk a gyermekekben az önzetlen, szolgáló szeretet, segítségadás, gondoskodás és tisztelet fogalmát. Meséltünk Szent Erzsébet, életéről, jócselekedeteiről, legendáiról. Beszélgettünk az ajándékozás öröméről és arról, hogy mi hogyan tudunk jót cselekedni, jót tenni. E szavakat nagy szeretettel és lelkesedéssel tettek is követték: elsétáltunk Szent Erzsébet szobrához, ahol megemlékeztünk csodás tetteiről, majd süteményekkel, énekekkel, énekes játékokkal készültünk a látogatásra. Így lélekben felkészülve és nagy izgalommal ellátogattunk a Ferences Betánia Idősek Otthonába, ahol a kedves idősek és a szegénygondozó nővérek nagy szeretettel fogadtak bennünket.

                                       dsc08581.jpg

 képgaléria

Egészségnapok az óvodában

Az egészséges életmódra nevelés fontos eleme pedagógiai programunknak, átszövi a mindennapokat. November 5-én és 6-án kiemelten foglalkoztunk az egészség megőrzésével, a testi-lelki harmónia megteremtésével. Mindkét napot zenés reggeli tornával kezdtük, majd a gyerekek fogászati szűrővizsgálaton vettek részt dr. Kerényi Csaba fogorvos rendelőjében. Az asszisztens néni megmutatta a gyerekeknek a helyes fogmosás technikáját, megbeszélték, mi árt és használ a fogaknak. Sok gyerek életében először ült fogorvosi székben, de mindenki pozitív élménnyel távozott.

A csoportok egészséggel kapcsolatos témát dolgoztak fel. Például: a testmozgás, sport szerepe; a gyógynövények jótékony hatása; a testnek hasznos és káros ételek; a gyümölcsök-zöldségek szerepe; testápolás, fogaink épségének megőrzése.… Elkészültek a közös alkotások: tablók, plakátok, táplálékpiramis, receptgyűjtemény, gyógynövényes üvegcsék és ettünk gyümölcssalátát, aszalt gyümölcsöt, zöldségchipszet, sütőtököt.

Sok ismeretet kaptak a gyerekek ez alatt a két nap alatt. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy minél előbb megismertessük és megszerettessük a gyerekekkel az egészséghez vezető utat, hiszen „testünk a kert, és akaratunk a kertész”(W.Shakespeare).

                            20151110_103238.jpg

 képgaléria

Szüreti mulatság

Régi hagyományokhoz igazodva óvodánkban most is megtartottuk a szüreti mulatságunkat október 14-én. A Nyuszi és a Méhecske csoportokból indult a felvonulás, és csoportról csoportra haladva hívta a kisbíró a többi gyermeket is, hogy csatlakozzanak hozzánk. A menetet természetesen a két kisbíró vezette, aztán a bíró - bíróné, a gazda – gazdáné, a zászlóforgatók, a szőlővivő lányok, a kovácsok, a madárijesztők és a csőszök vonultak fel szép sorjában. Minden csoportnál volt egy-egy kosárban őszi gyümölcs és termény, amit a szépen megterített asztalra raktak. Ezt áldotta meg Csongor atya. Az áldás után kezdetét vehette a „KEREK PEREC EGYLET” előadása: A kalap című mese. A gyerekek, de még a felnőttek is tátott szájjal figyelték, és jókat derültek Paluch Norbert és Bacskai Balázs játékán, akik a mese végére egy kis táncházat is kerekítettek. A szervezők nevében szeretnénk megköszönni a sok segítséget a gyerekeknek, a szülőknek, az óvoda dolgozóinak, a KEREK PEREC EGYLET – nek.      

                                            Percze Katalin és Pothoroczki Ágnes

óvodapedagógusok

dscn1987.jpg

  képgaléria

Az Állatok Világnapja

Az Állatok Világnapját 1931 óta ünnepeljük. Ezen napon az állati lét minden formája ünnepelt. A világ minden táján számos templomban az október negyedikéhez legközelebb eső vasárnapon megáldják az állatokat. Azért október negyedikét választották ennek a jeles napnak, mert ez Assisi Szent Ferenc, az állatok és a természet pártfogójának is az ünnepnapja.

Az óvodában úgy készültünk erre a napra, hogy állatokkal kapcsolatos dalos játékokat, mondókákat, találós kérdéseket és meséket ismertettünk meg a gyerekekkel. Az állatok szeretetét nem lehet könyvekből megtanulni, tanítani. Az élménynyújtás, tapasztalatszerzés, tevékenykedés a legjobb módszer arra, hogy az óvodás gyermekek az állatokkal közeli kapcsolatba kerüljenek, ezáltal kialakuljon bennük a szeretet, gondoskodás, védelem érzése. Erre volt lehetőségünk október 05-én a Liget Lovasudvarban. Az itt szerzett élményekről beszéljenek a képek. Köszönjük Véghné Turányi Évának a lehetőséget.

Várszöginé Csábi Szibilla 

munkaközösség vezető

dscn1908.jpg

  képgaléria

 

Mihály nap az óvodában

Óvodánkban már 3. éve immár hagyományként, ismét megrendeztük a Mihály napi vásárunkat. Óvó nénik, daduska nénik, szülők által készített termékeket árultuk. A maci és nyuszi csoportos gyerekek a kikiáltókkal vásárba hívták társaikat, vendégeket: „Én elmentem a vásárba” kezdetű dallal, végigjárjuk a vásári helyszíneket, ki-ki megmustrálgathatta az eladó termékeket. Portékákkal púpozott asztalok előtt gyermekeink kikiáltókkal csalogatták a vevőket, ezzel elindul a vásári forgatag. Volt itt minden szem szájnak ingere, teakínálás, pattogatott kukoricaevés, trombitaszó cukoreső.

Csodálatos vásári kavalkádot egy fergeteges vidám táncház zárta. A jótékonysági vásárunk bevételéből az óvodásainknak egyen póló beszerzésére gyűjtöttük, hogy ezzel is közösségünk összetartozását tükrözzük. A vásár bevétele 119.500Ft, köszönjük a szülőknek és a Vizi Virágkertészetnek a hozzájárulást.

                                        dscn1854.jpg

   képgaléria

Autómentes világnap - Szeptember 22.

Szeptember 22-én óvodás csoportjaink is részt vettek az „Autómentes nap” című programon. Aznap sok óvodásunk szüleivel gyalogosan, biciklivel érkezett az oviba. Színes programokon vehettünk részt: az óvoda udvarán szólt a zene, vidáman tornáztunk „Marcsi” tanár néni segítségével.  Majd óvodánk előtti járdán lerajzolhatták gyermekeink mivel érkeztek az oviba. Kóstolhattunk almát, teljes kiőrlésű kiflit, tejet. A játszótéren mindenféle klassz dolgot kipróbálhattunk a gyermekek örömére: ugráló vár, Izolda népi játékai. Gyermekeink tele élménnyel, lelkesen meséltek szüleiknek . Reméljük máskor is lesz ilyen nap …de nem csak ezért jövünk, gyalog J Meséljenek a képek arról, hogy hogyan is sikerült az autómentes délelőttünk.

dscn0910.jpgdscn0926.jpg

képgaléria

mihaly-nap-plakat1-page-001--1-.jpg

Kedves Szülők!

Szeptember 21-én, 1700-kor (hétfő) tanévnyitó szülői értekezletet tartunk!  

A szülői értekezletre kérjük, hozzák magukkal a gyermek lakcímkártyáját.

Minden szülő megjelenésére feltétlenül számítunk!

 

Tájékoztató az ingyenes óvodai étkeztetésről

 

A 2015. évi LXIII. törvénnyel történő módosítás 2015. szeptember 1-ejei hatállyal kibővíti a bölcsődében és az óvodában ingyenesen étkező gyermekek körét. Az ingyenes gyermekétkeztetést - a jogosultsági feltételek fennállása esetén - a 328/2011. (XII. 29.) Korm. rendeletben foglaltak szerint kell igényelni.

 

Jogosultak ingyenesen étkezni a bölcsödében és az óvodában:

 1. a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek,
 2. a tartósan beteg vagy fogyatékossággal élő gyermekek,
 3. azok az egészséges gyermekek, akiknek a családban nevelkedő testvére - függetlenül az életkorától - tartósan beteg vagy fogyatékos,
 4. akiknek a családjában három vagy több gyermeket nevelnek,
 5. akiknek a nevelésbe vételét rendelte el a gyámhatóság,
 6. akiknek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a kötelező legkisebb munkabér személyi jövedelemadóval, munkavállalói, egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékkal csökkentett, azaz nettó összegének 130%-át [2015. évben a 89 408 Ft-ot]. A kérelem benyújtásának időpontjában közös háztartásban élő családtagként kell figyelembe venni az egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező
 • szülőt, a szülő házastársát vagy élettársát,
 • a tizennyolc éven aluli gyermeket, a huszonöt évesnél fiatalabb, köznevelési intézményben nappali rendszerű oktatásban részt vevő vagy felsőoktatási intézményben nappali képzésben tanuló gyermeket és életkortól függetlenül a tartósan beteg vagy súlyos fogyatékos gyermeket, kivéve a nevelőszülőnél ideiglenes hatállyal elhelyezett gyermeket,
 • valamint  a  nevelőszülőnél  elhelyezett  nevelésbe  vett  gyermeket és utógondozói ellátásban részesülő fiatal felnőttet, a szülő vagy házastársa által eltartott egyéb rokont

 

Igényelheti az ingyenes gyermekétkeztetést:

•     A bölcsődébe, óvodába járó gyermek szülője,

•     A bölcsődébe, óvodába járó gyermek családba fogadó gyámja,

•     A nevelésbe vett, bölcsődébe, óvodába járó gyermek nevelőszülője.

 

A kérelem benyújtásának ideje:

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermekeken kívül, legkorábban 2015. szeptember l - jétől jár az ingyenes gyermekétkeztetés. A kérelem bármikor benyújtható, azonban az ingyenesség visszamenőleg egyedül a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek esetén kerül megállapításra. Az összes többi esetben a kérelem benyújtását követő naptól étkezhet ingyen a gyermek. Akik szeptember 1-jétől már szeretnék igénybe venni, augusztus hónapban nyújtsák be az igényüket.

 

Az ingyenes gyermekétkeztetés igénylésének menete az f. pont szerinti jogosultság esetében:

328/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet 6. melléklete szerinti nyilatkozat kitöltése, amelyet az óvodában kell leadni 2015. augusztus 31-ig. A nyilatkozat kérhető az óvoda titkárságán, vagy letölthető az intézmény honlapjáról. Az óvodai étkeztetés ingyenes igénybevételéhez elegendő a nyilatkozat benyújtása, semmilyen egyéb dokumentumot nem kell csatolni. A szülőknek a nyilatkozatot büntetőjogi felelősségük tudatában kell megtenniük!

 

A június, július, augusztus hónapokban óvodai étkezésben részesülő gyermekek utáni térítési díj hátralékát – utófizetéssel - a szülőnek még szeptemberben be kell fizetni!

 

Étkezési nyilatkozat ovi.pdf

 

ovinyitogato-page-001.jpg

2015/16-os tanévre felvett óvodás gyermekek névsora

Halacska csoport

óvónők: Gajziner Márta, Rigóné Lehoczki Bernadett

 

Badó Anna

Józsa Kitti

Kiss Luca

Markó Vivien

Molnár Márk

 

Méhecske csoport

óvónők: Velenceziné Bagi Anikó, Percze Katalin

dajka: Nagy Ottóné

 

Bagoly Levente

Balogh-Deák Zoltán

Brunda Márk

Galcsik Anna

Lenner Gergő

Puszta Levente

Strehó Péter

Szabó Mira

 

Nyuszi csoport

óvónők: Horváth Józsefné, Pothoroczki Ágnes

dajka: Tóth Lászlóné

 

Geczkó Balázs

Pásztor Dominik

Rigó Boglárka

 

Őzike csoport

óvónők: Várszöginé Csábi Szibilla, Lazsán Zsófia

dajka: Majoros Jánosné

 

Barkó Dávid

Bartus Norina

Czupkó Tirza

Danyi Gábor

Kiss Máté

Knyazoviczki Anna

Kuris Gellért

Molnár Petra

Pásztor Ádám

Sztrémi Ádám

 

Süni csoport

óvónők: Szvetlik Péterné, Bakay Sándorné

dajka: Makovínyné Kuris Katalin

 

Béres Hanna

Kozma Zalán

Sándor Ádám

Szőke Nilla

Szőke Tibor

Varga Zsófia

 

Maci csoport

óvónők: Sánta Józsefné, Csábiné Ocsovai Rita

dajka: Simák Istvánné

 

Kiss Izabella

Krizsanyik Kornél

Oláh Panna Rubina

Szekeres Bence

Varga Noel

Vincze Lili

Vladár Dorka

 

Tücsök csoport

óvónők: Csábi Györgyné, Burgundiné Sirkó Éva

dajka: Győri Tiborné

 

Balázs Zsombor

Cseri Maja

Cseri Mirtill

Rácz Leonárdó

Szabó Zselyke

Szeles Margaréta

 

Az első tájékoztató szülői értekezletünket

 2015. augusztus 27-én, 16.30-kor tartjuk!

 

 

Óvodások zarándoklata Szentkúton

2015. május 30-án óvodánk nevelőtestületének képviseletében, 10 pedagógus kíséretében 8 család gyermekeivel együtt vett részt a szentkúti óvodás zarándoklaton.

11264865_10203291137633886_5385349111727480428_n.jpg

Hálaadó szentmise

2015.05.28-án Csongor testvér celebrálásában sor került az év végi záró misénkre, melyen a nagycsoportos gyermekeink vettek részt. Megköszöntük a nevelési évünk során kapott gondoskodást, a csoportok képviseletében egy-egy gyermek, pedagógusok képviseletében pedig Smelkó Istvánné óvodavezetőnk és Rigóné Lehoczki Bernadett óvodapedagógusunk mondott hálát a jó Istennek. 

dscn1438.jpg.

képgaléria

Nagycsoportosok kirándulása Cserhátszentivánra

Az iskolába készülő gyermekek óvodánk mind a hét csoportjából idén is ellátogattak Cserhátszentivánra az Angyalkert táborba.

Cserhátszentivánra érve Zsolti bácsi a tábor megalkotója, és vezetője már várt minket, ismerősöknek kijáró széles a mosollyal az arcán. A gyerekek végre megláthatták az Angyalkertet, amiről már olyan sokat beszéltünk előtte. Csoportonként bevonulva, elfoglalták az asztaloknál a helyüket és előkerültek a hátizsákokból a csomagolt finomságok. A gyerekek jóízűen csemegéztek, nem kellett senkit bíztatni.

A napi program ismertetése után végre elérkezett a táborral való ismerkedés ideje. Felfedezhették a nem mindennapi látványosságot nyújtó „teraszosan kiépített” táborhelyet. Miután kijátszották magukat, elindultunk Cserhátszentiván nevezetességeinek felfedezésére, amit egy kis erdei túra zárt. Visszatérve, finom ebéd, gulyásleves és sütemény várt minket. Délután csoportokra osztottuk a gyerekeket, a fiúk ügyességi játékokban, a lányok kézműveskedésben vettek részt.

A kirándulás célja, hogy kiválasszuk a pünkösdi király, aki majd királylányt választ maga mellé. Hogy ki érdemli meg a pünkösdi király megtisztelő címet, minden évben, a hagyományokat követve, ügyességi játékok segítségével döntjük el. A fiúknak erőpróbán kellett részt venni, ahol egy hosszú botot addig tartottak a kezükben, amíg csak bírták, célba dobásból kellett jeleskedniük, söprűvel labdát vezetni, majd belőni egy kis lyukba, lengőtekében kellett megmutatni tudásukat, kiderült az is, hogy milyen ügyesen bánnak a futball labdával és népi hagyományokhoz híven patkódobálásban is helyt kellett állniuk. Aki ezekben a feladatokban a legügyesebbnek bizonyult, ő lett a pünkösdi király, aki jutalmául kiválaszthatta a szépséges pünkösdi királylányt. Vidám énekléssel ért véget ez a program. De egyszer minden jó véget ér, elköszöntünk hát vendéglátóinktól és élményekkel gazdagodva indultunk hazafelé.

A gyerekek az autóbuszról leszállva vidáman meséltek szüleiknek, élményeikről.

A kirándulást a Szécsényi Óvodásokért Alapítvány finanszírozta.  

dscn1642.jpg

képgaléria

 

Gyereknap

2015. május 21-én a szülői szervezet szervezésében megrendezésre került óvodai gyermeknapunk. A rossz idő ellenére is nagyon jól érezték magunkat a gyermekek. Hagyományainkhoz híven különböző állomások voltak a gyerekek számára: az elmaradhatatlan ugráló vár, Izolda népi játékai, a jól bevált dobozvár építés, pihenésképpen pedig lehetett pattogatott kukoricát enni, teát inni és minden kis óvodás kapott egy szülők által készített ajándék hajtogatott lufit. Köszönet a szülői szervezetnek és a segítő szülőknek.

A programot a Szécsényi Óvodásokért Alapítvány és a Szülői Szervezet támogatta.

dscn1083.jpg

képgaléria

Föld napja

A Föld napját Magyarországon már 25. éve ünnepeljük, április 22-én. Minden évben megemlékezünk erről a világnapról. Idén a közvetlen környezetünk megóvását, szépítését, rendezését tűztük ki célul. A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy a gyermekkel az óvodánk előtt muskátlikat ültettünk "cserépbabákba", illetve az óvoda udvarán lévő ládákba pedig fűszernövényeket, haszonnövényeket. Mindemellett gyomláltunk a sziklakertben, gereblyéztünk, söpörtünk, homokot ástunk. A csoportszobákban a gyerekek és szülők által gyűjtött képekből plakátokat készítünk a sokszínű Földről, természetvédelemről. Célunk már ebben az életkorban is megláttatni a szépet és a jót a környezetünkben.

Köszönjük szépen a Vizi Kertészetnek a támogatást!

dscn1265.jpg

képgaléria

Nyílt nap az óvodában

2015.03.31-én nyílt napot tartottunk óvodánkban. Ez a délelőtt a játékról szólt, hiszen a játék az óvodás gyermekek legfontosabb közege. A szülők bepillantást nyerhettek, óvodapedagógusaink segítségével, óvodánk nevelési programjába, láthatták a katolikus hit közvetítését a gyermekek felé, gyermekeikkel együtt részt vehettek egy játékos délelőttön. Megismerkedhettek az óvó nénikkel, daduska nénikkel, a gyerekek pedig leendő társaikkal. Reméljük az érdeklődők pozitív élménnyel távoztak, szeptembertől szeretettel várunk mindenkit a katolikus óvodánkban.

dscn1150.jpg

képgaléria

BEIRATKOZÁS

a Páter Bárkányi János Katolikus Óvodába

a 2015/16-os nevelési évre

Ideje: 2015. árpilis 27-28-án (hétfő, kedd) 8.00-12.00-ig és 13.00-16.00-ig

Helyszín: Szécsény, Páter Bárkányi János Katolikus Óvoda, Magyar utca 13.

A kötelező óvodai nevelésen résztvevők köre 5 éves korról 3 éves korra változik. Az Nkt.(8§)-a 2015. szeptember 01-jétől 3 éves kortól kötelező óvodába járást ír elő.

„A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt.”

A kötelező óvodába járás 2015. szeptember 01-től hatályos, tehát azokra a gyermekekre vonatkozik, akik 2012. szeptember 01. előtt születtek és 2015. augusztus 31-ig betöltik a 3. életévüket. 3. éves kortól történő óvodába járás alól felmentést kaphatnak az alábbiak szerint:

„Az egyházi fenntartású intézmények esetében a fenntartó, a szülő kérelmére és az óvodavezető, valamint a védőnő egyetértésével, a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, az ötödik életévbetöltéséig felmentést adhat a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, képességeinek kibontakoztatása, sajátos helyzete indokolja.”

Az a szülő vagy törvényes képviselő, aki a szülői felügyelete vagy gyámsága alatt álló gyermeket kellő időben az óvodába nem íratja be, szabálysértést követ el a szabálysértésekről szóló 2012. évi II. törvény 247(§) értelmében. A szabálysértés pénzbírsággal is büntethető, melynek mértéke ötezer forinttól százötvenezer forintig terjedhet.

Kérjük, azon gyermekek jelentkeztetését is, akik 2015. szeptember 01. után töltik a 3. életévüket és 2015-2016-os nevelési évben az óvodai ellátást igénylik. Őket előjegyzésbe vesszük és a 3. életévük betöltése után, hely függvényében fogadjuk.

A beiratkozáshoz szükséges okmányok:

-     a gyermek születési anyakönyvi kivonata, lakcímkártyája, TAJ kártyája

-     a szülő személyi igazolványa, lakcímkártyája

-     ha van gyermekvédelmi határozat (másolata)

-     tartósbetegségről orvosi igazolás

-     kitöltött jelentkezési adatlap (nyomtatványt az óvodában kérhetnek, vagy a barkanyisuli.eoldal.hu/ovoda weboldalról letölthető)

-     plébánosi ajánlás, ennek hiányában keresztlevél

-     bölcsődei igazolás

-     SNI, BTM gyermekek esetén az érvényes szakértői vélemény

 

Intézményünk nem körzeti óvoda, így felvételi kötelezettségünk nincsen, felvételi eljárásnál az intézmény hatályos SZMSZ-e szerint járunk el.

Óvodánk korlátozott számban jogosult az integráltan nevelhető szakértői véleménnyel rendelkező sajátos nevelési igényű gyermekek felvételére, nevelésére.

A gyermekek felvételéről az óvoda vezetője hoz döntést, melyről írásban értesíti a szülőt 2015. május 30-ig. Jogorvoslati lehetőséggel a döntés kézhezvételétől számított 15 napon belül a Váci Egyházmegye Ordináriusának címzett (2600,Vác, Migazzi Kristóf tér 1.), de az intézmény igazgatójához benyújtott írásbeli megkereséssel élhetnek. (3170, Szécsény, Magyar utca 13-15.)

 

jelentkezési adatlap.doc

szülői nyilatkozat.doc

 

Nyílt nap az óvodában

„Engedjétek hozzám jőni a gyermekeket,  és ne tiltsátok el őket:

mert ilyeneké az Isten országa” (Mk. 10. 14)

KEDVES GYEREKEK!

 

Ebben az esztendőben óvodások lesztek!

Már biztosan izgatottan készültök anyával és apával.

Mi szívesen megmutatjuk nektek, hogy mi is az az óvoda, ha eljöttök

 

NYÍLT NAPUNKRA

melyet

2015. március 31. 9.00-11.30-ig tartunk

 

a szécsényi Katolikus Óvodában!

 

Megismerkedhettek az óvó nénikkel, dajka nénikkel, leendő óvodás társaitokkal.

Szüleitek megismerhetik az óvoda nevelési programját, és veletek együtt részt vehetnek egy játékos délelőttön.

 

„Játsszunk most együtt….”

 

Szeretettel várunk mindenkit!

 

Bárkányi Katolikus Óvoda nevelőtestülete